);
Olej kokosowy, z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny oraz do smażenia i pieczenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od oleju rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje.
BIO olej kokosowy jest olejem najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Pochodzi z upraw ekologicznych. Uzyskuje się go w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Ma konsystencję stałą i biały kolor w temperaturze do około 26°C. Poniżej 26°C przybiera konsystencją półpłynną.
Jest odporny na wysokie temperatury, dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia.
93% składu oleju, to kwasy tłuszczowe nasycone (kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, kaprylowy, kaprynowy). W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię, a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Pozostałe 7% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone (oleinowy Omega-9 i linolowy Omega-6). To właśnie te składniki sprawiają, że olej jest tak cenny. Kwas laurynowy, który jest głównym składnikiem oleju (50%), ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
Olej kokosowy jest przydatny nie tylko w kuchni. Wiele osób ceni go sobie za właściwości pielęgnujące, nawilżające i odżywcze dla skóry i włosów.
Skład: 100% organiczny olej kokosowy (Cocos nucifera)
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 3696kJ/899kcal – 44% RWS*
Tłuszcz 99,8g – 142,5%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 95g – 475%
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3,8g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1g
Węglowodany 0g – 0%
w tym cukry 0g – 0%
Białko 0,2g – <1%
Sól 0g – 0%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcze