Zakwas możemy przechowywać długo, nie poświęcając mu czasu i regularnych zabiegów. Jak to zrobić? Dowiesz się za chwilkę :)
Właśnie wróciłam z 2-tygodniowego urlopu planowanego od dłuższego czasu. Urlop to dla mnie czas przygody i otwartości na nowe doznania. Jest jednak jedna stała i niezmienna rzecz, z której nie mogę zrezygnować bez względu na najpiękniejsze okoliczności. To mój chleb, bez którego jest mi naprawdę ciężko. Po pierwsze - ponieważ bardzo, bardzo lubię ten smak, a po drugie - ponieważ kupiony w sklepie chleb pszenny lub nawet z orkiszu niewiadomego pochodzenia mi nie służy, gdyż ze względu na nietolerancję glutenu mam po nim przykre dolegliwości. To skłoniło mnie do szukania rozwiązania, które pozwoliłoby mi zabezpieczyć się na czas urlopu w mój orkiszowy chleb na zakwasie. Jakiś czas temu usłyszałam, że zakwas można ususzyć. Postanowiłam sprawdzić w praktyce tą metodę. Na wyjazd w obowiązkowym zestawie podróżnym oprócz stroju kąpielowego i klapek wzięłam torebkę zakwasu i kilogram naszej orvitowej mąki. Ponieważ mieszkaliśmy z mężem w kwaterze, gdzie kuchnia wyposażona była w piekarnik, czułam się bezpiecznie:) Po kilku urlopowych dniach zaczęłam przywracać mój zakwas do życia i ... udało się! Zrobiłam z niego zaczyn i upiekłam orkiszowy chleb. W czasie naszego śniadania pomyślałam, że jedząc kromkę swojego własnego chleba, niezależnie od szerokości geograficznej i regionalnych tradycji kulinarnych, chociaż przez chwilę możesz poczuć się jak w domu. Taka cudowna intymność ...
A teraz przejdźmy do rzeczy praktycznych. Jak przygotować taki suchy zakwas i później go ożywić?
Jednym ze sposobów jest zagęszczenie naszego zwykłego zakwasu, czyli dokarmienie w proporcji więcej mąki a mniej wody, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Następnie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia rozkładamy, a najlepiej rozsmarowujemy cienką warstwę zakwasu i suszymy w temperaturze ok. 30 stopni (aby zbyt wysoką temperaturą nie uśmiercić bakterii zakwasowych).
U mnie proces ten wygląda tak, że po każdym mieszaniu i wyrabianiu ciasta na chleb zostawiam w misce oklejone ścianki ciastem, które schną sobie powoli do następnego dnia. Jeśli widzę, że zostawione resztki są już suche, skruszają się i odpadają z miski - zbieram je i wkładam do szczelnego woreczka. I tak kompletuję mój suchy zakwas, który czeka czasem nawet kilka miesięcy, aby znów odżyć.
Aby ożywić ususzony zakwas:
- do słoika wsypuję ok. 1 łyżkę suszonego zakwasu + 2 łyżki mąki (najlepiej razowej) + tyle letniej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
... i czekam, trzymając go w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia zakwas powinien być ożywiony i gotowy do dalszych działań.
Dla wzmocnienia jego siły jeszcze raz go dokarmiam, tworząc zaczyn i po kilku godzinach zaczyniam ciasto na chleb.
Tym sposobem wyjeżdżając z domu na dłuższy czas, nie musisz hodować zakwasu od zera. Nie musisz martwić się o dokarmianie, trzymanie go w określonej temperaturze, ponieważ możesz mieć ze sobą "dobry początek", któremu w każdej chwili można przywrócić życie.
Wszystkie produkty orkiszowe Orvita wytwarzamy z naszego prastarego ziarna orkiszu Oberkulmer Rotkorn, które uprawiamy sami z największą dba...
Empfohlene Artikel
ZAKWAS JEST JAK ... DZIECKO
15-05-2021
Chleb na zakwasie jest najzdrowszym chlebem na świecie. Kto zaczyna przygodę z pieczeniem na zakwasie, często przygoda ta towarzyszy mu do...
CHLEB NA ZACZYNIE
27-05-2023
Chleb na zaczynie jest kolejnym bohaterem na naszym blogu. Z tego wpisu dowiesz się jak wznieść swoje umiejętności pieczenia chleba na wyższy...
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
14-05-2021
Pachnący, chrupiący ... Chleb jest podstawowym elementem naszego pożywienia.
W domu, w którym piecze się chleb czuć klimat nieziemski...
Cookie-Einstellungen
Notwendige Cookies
Diese Cookies sind für die Funktionsfähigkeit der Seite unerlässlich und können nicht deaktiviert werden. Sie dienen zum Beispiel dazu, den Inhalt des Warenkorbs des Benutzers zu speichern. Sie können Ihren Browser so einstellen, dass er diese Cookies blockiert, aber dann wird die Seite nicht richtig funktionieren. Diese Cookies ermöglichen die Identifizierung von z.B. angemeldeten Personen.
Immer aktiv
Analyse-Cookies
Diese Cookies ermöglichen es, Besuche und Traffic-Quellen zu zählen. Dank dieser Cookies wissen wir, welche Seiten beliebter sind und wie sich die Besucher auf der Seite bewegen. Alle durch diese Cookies gesammelten Informationen sind anonym.
Werbe-Cookies
Werbungs-Cookies können über unsere Website von unseren Werbepartnern verwendet werden. Sie dienen dazu, ein Profil Ihrer Interessen auf der Grundlage der Informationen zu erstellen, die Sie über die Seiten, die Sie ansehen, anzeigen, was eine eindeutige Identifizierung Ihres Browsers und Endgeräts umfasst. Wenn Sie diesen Cookies nicht zustimmen, werden Sie weiterhin grundlegende Werbung in Ihrem Browser sehen, die nicht auf Ihren Interessen basiert.